ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΕΣ-ΑΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΕΣ-ΑΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας στη Νέα Εποχή της Μεταποίησης Βιολογικών Προϊόντων

Στη νέα εποχή της μεταποίησης βιολογικών προϊόντων εισέρχεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας, μέσω της λειτουργίας καινοτόμας πιλοτικής μονάδας Κρυοξήρανσης, (Λυοφιλίωσης) στις εγκαταστάσεις του, στη Γαστούνη Ηλείας.

Με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα ασφαλή με υψηλή διατροφική αξία, η λειτουργία της μονάδας Κρυοξήρανσης (Λυοφιλίωσης) στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμου, εγχώριας τεχνογνωσίας για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας και αυξημένου χρόνου διάθεσης, αποξηραμένων βιολογικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η μέθοδος της Κρυοξήρανσης (Λυοφιλίωσης) πλεονεκτεί των υπόλοιπων μεθόδων αφυδάτωσης, καθώς έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου και επιπλέον διατηρεί τα πτητικά αρωματικά συστατικά του,
  • συντηρεί καλύτερα τα χαρακτηριστικά της δομής και εμφάνισης, καθώς η συρρίκνωση είναι αμελητέα,
  • τα δείγματα δεν αφρίζουν, δεν σκληραίνουν, δεν οξειδώνονται και
  • δεν υφίστανται καμία μεταβολή ουσιώδη στη μικροβιοχλωρίδα, στις βιταμίνες και στην αντιοξειδωτική δράση των κρυοξηραμένων προϊότων, σε σχέση με τα νωπά.

 

Για τους λόγους αυτούς, η κρυοξήρανση (λυοφιλίωση) χρησιμοποιείται για προϊόντα, όπου η ποιότητα είναι ύψιστης σημασίας. Tέτοια είναι τα διατροφοδραστικά συστατικά, εμβόλια, αντιβιοτικά. Ακόμη, ο στιγμιαίος καφές, φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά, trekking meals, δημητριακά πρωινού.  Επίσης τα τρόφιμα για αστροναύτες, στιγμιαίες σούπες πολυτελείας, χημικά προϊόντα υψηλής αξίας και χρωστικές ουσίες.

Σύμφωνα με το Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Π.Πετρόπουλο, η λειτουργία της καινοτόμου πιλοτικής μονάδας κρυοξήρανσης (λυοφιλίωσης) βιολογικών προϊόντων θα προσφέρει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, μιας και η παραγωγή αποξηραμένων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας θα οδηγήσει τον τομέα της μεταποίησης σε μια ασφαλή και προσοδοφόρο πράσινη μετάβαση, καθώς η ζήτηση τέτοιων προϊόντων διασφαλίζει τη διάθεση τους στις παγκόσμιες αγορές. Κατά συνέπεια, θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αγροτικής μεταποίησης αλλά και θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής.   πιλοτικής μονάδας Κρυοξήρανσης (Λυοφιλίωσης)

Η καινοτόμα μονάδα παραγωγής βιολογικών κρυοξηραμένων φρούτων, είναι η πρώτη μονάδα που θα λειτουργήσει στην χώρα μας και η υλοποίηση και λειτουργία της στηρίζεται  σημαντικά σε έρευνα που  χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Β’ Κύκλου του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ- Καινοτομώ» και ειδικά μέσω του ερευνητικού έργου : «Παραγωγή Αποξηραμένων Βιολογικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων Υψηλής Αξίας, με Χρήση Καινοτόμων Εφαρμογών Λυοφιλίωσης». Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

Για την υλοποίηση του εν λόγω έργου συνεργάζονται οι παρακάτω επιχειρήσεις:

– Η Πανελλήνια Ένωση Βιολογικών Προϊόντων ΑΕΣ ΑΕ

– Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας

– Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Ελιάς Νεοχωρίου

– Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Υπερτροφών Ζευγολατιού

– Η Επιχείρηση Ιωάννης Σαρρής – SPECIAL DEVICES

– Η Επιχείρηση Μπαϊλός Κ. – Χονδρογιάννη Α. – BAILOS CLIMATENERGY