Αποτελεί το φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, καροτενοειδή, κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο & πρωτεΐνες, ενώ περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες (100 γραμμάρια Μανταρινιού μας προσθέτουν περίπου 53 θερμίδες). Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Ιάπωνες ειδικοί από το National Institute of Fruit Tree Science της πόλης Μικάμπι και συνάδελφοί τους από το Prefectural University of Medicine του Κιότο, προχώρησαν σε δύο ξεχωριστές έρευνες, σχετικά με τα μανταρίνια, με τις οποίες προέκυψαν τα αποτελέσματα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω εσπεριδοειδών, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Οι επιστήμονες τονίζουν πως το μυστικό της δύναμης των μανταρινιών βρίσκεται στη βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.
Από την ομάδα καλλιεργούνται και προσφέρονται στην αγορά, από τέλη Οκτωβρίου μέχρι τέλη Απριλίου, όλες οι αξιόλογες ποικιλίες Μανταρινιών.
Οι σημαντικότερες είναι:
|
Μανταρίνι
|