Το ακτινίδιο είναι ένας καρπός υψηλής διατροφικής αξίας, μια «βόμβα» βιταμινών .Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, καθώς και βιταμίνη Β και καροτενοειδή. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε.
H ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο, ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των ασθενειών, αλλά παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό μεγάλα ποσά ενέργειας. Απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα. Διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Πλούσιο σε λουτεΐνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συντελεί στη βελτίωση της όρασης. Αναφέρεται ότι, λόγω του ενζύμου αυτού, η επάλειψη μπριζόλας κρέατος με φρέσκο καρπό δέκα λεπτά, πριν το ψήσιμο της, την καθιστά πιο μαλακή. Το ακτινίδιο καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νωπό, σε φρουτοσαλάτες και στη ζαχαροπλαστική. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή κομπόστας, μαρμελάδας και χυμών, καθώς και για κονσερβοποίηση. Τα Ακτινίδια είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως & τον Μάρτιο.
|
Ακτινίδιo
|